5 tips: beginnen met sparen.

donderdag, december 29, 2016


Als er iets is dat makkelijker lijkt dan dat het is, is het wel sparen. Elke maand neem je jezelf voor een bepaald bedrag aan de kant te zetten en elke maand is het bedrag dat je werkelijk aan de kant zet een stuk lager. In de ergste gevallen (sale, verjaardagsmaand) neem je zelfs extra geld op die je eerder aan de kant hebt gezet. Herken jij jezelf hierin? Ben jij al jaren aan het sparen en heb je alsnog maar een miezerig bedrag op je spaarrekening staan? Hieronder volgen een paar handige tips om een beginnetje te maken aan dat fortuin dat je op wilt gaan sparen!




1. Wees niet te streng voor jezelf.
Als je al heel lang moeite hebt met sparen, moet je toch even een reflectiemomentje met jezelf aangaan. Is het bedrag dat je elke maand/week probeert op te sparen niet te hoog? Vooral als je een beginnetje wilt maken met sparen is het handig om te beginnen met een wat lager bedrag. Sparen hoeft niet meteen heel snel te gaan. Het belangrijkste is dat je het 'ritme' van het sparen gewend raakt. Geef jezelf ook altijd een budget dat je vrij mag uitgeven aan bijvoorbeeld onverwachte aanbiedingen/etentjes of andere leuke dingen.

2. Zet een dichte spaarpot op een zichtbare plek.
De beste tip die ik ooit heb gehad voor het sparen is om elke dag het losgeld in mijn portemonnee te legen in een dichte spaarpot. Het liefst één waarvan je de inhoud ook niet kunt zien. Zo weet je zeker dat je het niet uitgeeft aan 'onzin' of er iets lekkers van gaat kopen. Het handige van een dichte spaarpot is dat je op een gegeven moment zo benieuwd raakt dat het je motiveert om meer te sparen. Als ik bijvoorbeeld geld als cadeau kreeg stopte ik het ook in de spaarpot. Deze pot kan je één keer per jaar bijvoorbeeld legen (of als hij vol zit). Wij gebruiken dit geld altijd voor vakanties!

3. Gebruik je ouders als spaarrekening.
Het moeilijke aan sparen op een spaarrekening via de bank is dat het geld dat je erop zet er even makkelijk weer uit gehaald kan worden. Ik heb mezelf vaak genoeg betrapt op het overmaken van een paar tientjes om toch die schoenen/tas/blouse toch even erbij te halen. Er is altijd wel iets dat je wilt hebben, zo zit een mens nou eenmaal in elkaar. We willen altijd meer. Gebruik daarom naast je bancaire spaarrekening ook je ouders als spaarrekening. Heb jij eindelijk 500 of 1000 euro bij elkaar gesprokkeld op je spaarrekening? Neem die op en vraag je ouders die voor je te bewaren. Je ouders zullen je het geld niet zomaar aanreiken om een schoen of broek te kunnen halen. Dit maakt ze meteen de perfecte spaarrekening. 

4. Maak weekmenu's en boodschappenlijstjes.
Een van de grootste valkuilen voor het sparen zijn toch echt de wekelijkse boodschappen. Tijdens het boodschappen doen zie je van alles liggen en ben je gemotiveerd om de aankomende week volop lekker en gezond te gaan koken. Je weet nog niet precies wat je wilt gaan maken en sprokkelt daarom links en rechts ingrediënten bij elkaar die je wel lekker lijken om iets mee te gaan bereiden aankomende week. De boodschappenkar is lekker vol en de kassabon lijkt geen einde te hebben, met natuurlijk een bedrag dat een stuk hoger ligt dan dat je had gehoopt. Dan slaat de maandag toe en heb je nergens meer zin in. Nu nog die lasagne bereiden? Veel te moe, doe maar lekker makkelijk pasta en in de ergste gevallen heb je helemaal geen zin en eet je buiten de deur.
Zorg ervoor dat dit niet gebeurd! Doe je boodschappen ALTIJD nadat je hebt gegeten (als je met honger boodschappen doet heb je overal trek in en neem je half AH mee naar huis), en pak alleen mee wat er op je lijstje staat (NIETS MEER!).
Wees ook realistisch in het maken van je weekmenu's. Je moet natuurlijk geen 3-gangen menu inplannen op de maandag als je die dag al de hele dag hebt gewerkt en al weet dat je doodmoe zult zijn.

5. Hou alle 'ongeplande' uitgaven bij in een notitieboekje.
Ben jij een impulsieve koper? Ben jij iemand die elke keer dat ze de deur uitloopt wel met iets thuis komt waarvan ze nooit had gedacht het vandaag tegen te komen en/of te kopen? Hou dan elke dag bij waar jij je geld (ongepland) aan hebt uitgegeven. Aan het einde van de week zie je wat je allemaal had kunnen besparen, en geloof me, de meeste van ons zullen zich daar een hoedje van schrikken. Ook helpt zo'n notitieboekje jou om iets niet te kopen als je de winkel in loopt. Is het het wel waard om op te schrijven in je notitieboekje? Of ga jij jezelf straks aan het einde van de week voor je kop slaan dat jij zo'n onnodige uitgave hebt gemaakt?




Voor iedereen die niet gewend is om te sparen is het heel moeilijk om te beginnen. Je bent zeker niet alleen in je struggles. Het consumeren is er eenmaal bij ons met de paplepel ingegoten en niks lijkt genoeg. Er is altijd wel iets dat je niet hebt en graag zou willen. Maar vraag jezelf af, wil je jezelf nu tijdelijk blij maken met deze kleine consumptie, of wil je eindelijk die stap maken naar een groter doel... 


Mucho love, Sarsoera.



You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Contact

Do you have a question, a suggestion or do you just want to say hello? You can always hit me up by sending me an e-mail to:
sarsoera.s@gmail.com
♥♥♥
"Don't ever let the fear of striking out keep you from playing the game."
- A Cinderella Story
(2004)

Subscribe